Czy lepszy będzie piec konwekcyjny czy konwekcyjno-parowy?
Wybór pomiędzy piecem konwekcyjnym i konwekcyjno-parowym powinien być podyktowany rodzajem przygotowywanych potraw i wypieków. Drugim kryterium jest cena: piece konwekcyjno-parowe są relatywnie droższe, jednak w zamian oferują znacznie większe możliwości prowadzenia różnych rodzajów obróbki termicznej.
Piece konwekcyjne i konwekcyjno-parowe różnią się, zgodnie z nazwą, możliwością użycia pary wodnej lub jej brakiem. To para sprawia, że piec wzbogaca się o zupełnie nowe funkcje.
Zalety użycia pary w piecu konwekcyjnym
Podobnie jak w tradycyjnym piecu konwekcyjnym, również w modelu konwekcyjno-parowym mamy do czynienia z wymuszonym obiegiem powietrza. Na skutek działania wentylatorów powietrze przemieszcza się poziomo, docierając do wszystkich części komory pieczenia i równomiernie rozprowadza ciepło. W efekcie niezależnie od lokalizacji wszystkie potrawy są poddane nagrzewaniu z tą samą mocą, a to przekłada się na równomierne wypieczenie potraw. Nie ma konieczności obracania blach czy zmiany ich położenia na wyższe lub niższe.
Powietrze po przejściu przez komorę pieczenia trafia do filtrów, gdzie pozbawiane jest drobin tłuszczu, odpowiedzialnych za przenoszenie zapachów, a następnie wraca do komory pieczenia. Atutem takiego rozwiązania jest możliwość jednoczesnego pieczenia wielu różnych potraw bez obawy o mieszanie się i przenikanie obcych aromatów do pieczonych produktów.
Co wnosi dodanie pary wodnej do intensywnie cyrkulującego powietrza? – Para wodna znacznie przyspiesza proces obróbki termicznej, a przy okazji skutecznie zabezpiecza potrawy przed utratą nadmiernej ilości wody: mięsa i ryby są bardziej soczyste, a produkty roślinne zachowują swój naturalny smak – tłumaczy specjalista ze sklepu z wyposażeniem kuchennym Alimax. – W efekcie piec konwekcyjno-parowy pozwala znacznie obniżyć rachunki za energię elektryczną lub paliwo gazowe, a także podnieść jakość i wartość odżywczą serwowanych potraw.
Jedną z największych korzyści zastosowania pary jest możliwość poszerzenia możliwości różnorodnych form obróbki termicznej w stosunku do zwykłego pieca konwekcyjnego.
Gotowanie, blanszowanie i regeneracja potraw w piecu gastronomicznym
Oprócz tradycyjnych funkcji pieczenia czy grillowania piec konwekcyjno-parowy oferuje możliwość gotowania: możemy gotować zarówno produkty posiadające w swoim składzie wodę (mięso, warzywa), jak też produkty suche, takie jak makarony czy kasze. Piec konwekcyjno-parowy nadaje się też do gotowania i pieczenia niskotemperaturowego oraz pasteryzacji.
Dzięki zastosowaniu pary możliwa jest też bardzo skuteczna regeneracja potraw, którą przeprowadza się wprost na talerzach lub w większych pojemnikach. Podobnie bezproblemowym procesem w omawianych typach pieców gastronomicznych jest blanszowanie: krótkotrwałe działanie gorącej pary i następujące po nim schłodzenie poprawia kondycję delikatnych, przeznaczonych do mrożenia owoców i warzyw.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze pieca konwekcyjno-parowego?
Oczywiście najważniejsze są wymiary komory pieczenia. Można je łatwo dopasować do swoich potrzeb, gdyż większość pieców konwekcyjnych i konwekcyjno-parowych ma pojemność określaną przy użyciu liczby możliwych do umieszczenia pojemników GN.
Warto też starannie skalkulować wybór pieca konwekcyjnego lub konwekcyjno-parowego w wersji elektrycznej lub gazowej. Zazwyczaj piece gazowe są droższe od elektrycznych. Sytuacja zmienia się w trakcie eksploatacji, która kosztuje mniej w przypadku pieców opalanych gazem.
Lepszy jest piec z parą czy bez?
Z tego, co zostało do tej pory napisane wyraźnie widać, że piece konwekcyjno-parowe są urządzeniami oferującymi znacznie szersze możliwości zastosowania. Wielkie znaczenie ma też możliwość zachowania wartości odżywczych potraw oraz minimalizacja zużycia tłuszczu, co dla wielu klientów jest najważniejszym kryterium wyboru określonych potraw, a w konsekwencji również lokalu. Nie do pogardzenia jest też możliwość optymalizacji zużycia energii.
Podsumowując można z pełną odpowiedzialnością polecić piec konwekcyjno-parowy wszystkim tym użytkownikom, którzy potrzebują urządzenia wielofunkcyjnego i bardzo wydajnego, a jednocześnie oszczędnego.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana