Czym charakteryzują się nasiona organiczne?
Wyhodowanie wartościowych, zdrowych warzyw i owoców rozpoczyna się od zakupu wysokiej jakości nasion. Warto je pozyskać od sprawdzonych producentów, którzy działają w sposób nieinwazyjny i przyjazny dla środowiska. Nasiona organiczne pochodzą z plantacji, które nie stosują takich substancji i duży nacisk kładą na naturę. Sprawdź, czym jeszcze powinny się one cechować!
Cechy nasion organicznych
Nasiona ekologiczne pochodzą z plantacji, na których nie stosuje się oprysków i sztucznych nawozów. Są wolne od genetycznych modyfikacji oraz substancji chemicznych. Nawozi się je jedynie organicznymi substancjami – czyli tymi pochodzenia naturalnego. Ich uprawa opiera się na najlepszych odmianach, które są odporne na szkodniki i choroby. Wymagają stałego monitorowania, które zapewnia powodzenie uprawy. Co więcej, również opakowania, w które się jej pakuje, są ekologiczne.
Jak wskazują specjaliści hurtowni nasion TORAF, uprawa ekologiczna wymaga zastosowania również innych produktów bio. Są to np. doniczki, agrowłókniny, skrzynki itp. duże znaczenie mają ekonawozy, powstające np. z resztek organicznych. Uprawy odchwaszcza się wyłącznie mechanicznie, bez zastosowania herbicydów. Dzięki przemyślanemu wyborowi wyposażenia można uzyskać zatem zdrowe warzywa i owoce, bez negatywnego wpływu na środowisko naturalne.
Przed zakupem warto sprawdzić, czy na opakowaniu znajdują się niezbędne oznaczenia, np. listek złożony z białych gwiazdek na zielonym tle. Powinna na nim się również znaleźć informacja o jednostce certyfikującej, która dba o właściwą jakość uzyskiwanych nasion.
Najpopularniejsze nasiona organiczne
Wśród wielu popularnych nasion organicznych warzyw, owoców i ziół można wybrać te, które odpowiadają indywidualnym oczekiwaniom. Najczęściej spotykane są nasiona:
- marchwi,
- pomidorów,
- buraka ćwikłowego,
- rukoli,
- sałaty masłowej,
- rzodkiewki,
- bazylii,
- szpinaku,
- pietruszki naciowej,
- fasoli szparagowej,
- dyni,
- cebuli,
- ogórków.
Nasiona warzyw ekologicznych są pozyskiwane zgodnie z przepisami i wytycznymi Unii Europejskiej. Są zwykle nieco droższe od zwykłych nasion, co wynika z ich wyższej jakości. Jednak warto w nie zainwestować – pozwoli to uzyskać plony o niepowtarzalnym smaku i aromacie, bardziej odporne na porażenie chorobami grzybowymi. Wzrastające rośliny są z kolei rzadziej atakowane przez szkodniki. Do rozmnażania wybiera się bowiem precyzyjnie wyselekcjonowane odmiany warzyw, ziół i owoców. Warto rozważyć zakup nasion rodzimych, które są dostosowane do lokalnych warunków klimatycznych.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana