Grill do ogródka - jaki najlepszy?
W okresie letnim sporą część wolnego czasu właściciele ogrodów spędzają na ich terenie. Sprzyja to grillowaniu i spożywaniu potraw na świeżym powietrzu. Aby jednak było to możliwe, konieczne jest zakupienie odpowiedniego grilla. Na rynku jest dostępnych wiele modeli różniących się między sobą zarówno budową, jak i rodzajem stosowanego opału. Wybór właściwego nie jest łatwy – który będzie najlepszy?
Grill na węgiel
Grille węglowe to jedne z popularniejszych modeli, które można kupić za niewielką kwotę. Jest to idealne rozwiązanie na początkowym etapie ich użytkowania, np. tuż po wprowadzeniu do nowego domu. Zaletą tego typu grilli jest możliwość postawienia ich w dowolnym miejscu, aczkolwiek wielu traktuje je jako model przejściowy. Dysponując odpowiednią powierzchnią działki, wiele osób decyduje się na wybudowanie stacjonarnego paleniska. Mimo to warto wspomnieć, że obecnie produkowane modele, dostępne m.in. w ofercie Hurtowni Green&Joy, wyróżniają się wysoką jakością. Coraz większa ich liczba wyposażona jest w pokrywę, która pozwala skrócić czas pieczenia i ochronić potrawy przed wysuszeniem. Pozwala ona też uzyskać efektywne żarzenie, które z kolei ma ogromny wpływ na jakość i smak przyrządzanych potraw. Różnorodność modeli, również pod względem wielkości rusztu ułatwia zakup właściwego modelu.
Grill gazowy
Grille gazowe zyskują coraz szersze grono zadowolonych użytkowników. Wbrew pozorom, przyrządzane na nich potrawy nie różnią się od tych z węglowego paleniska. Są doceniane ze względu na krótki czas rozpalenia, jednostajny ogień i możliwość ustawienia właściwej temperatury. Wymagają jedynie napełnionej butli gazowej. Ich minusem jest zdecydowanie cena – z uwagi na skomplikowaną konstrukcję są droższe od węglowych. Ale po skorzystaniu z grilla gazowego nie pozostają niedopalone węgle czy popiół, jest on więc także łatwiejszy w utrzymaniu w czystości.
Grill elektryczny
Na rynku dostępne są też ogrodowe grille elektryczne. Wyróżniają się niewielkimi rozmiarami, co sprawia, że zajmują znacznie mniej miejsca niż ich gazowe wersje. Są równie proste w obsłudze jak i czyszczeniu – wymagają jedynie umycia rusztu po zakończeniu przygotowywania potraw. Są dostępne w wielu wersjach, aczkolwiek najczęściej wyposażone są nóżki, stoliki i półki pod rusztami. Korzystanie z nich wymaga jedynie podłączenia do zasilania. Warto pamiętać, by w ogrodzie jedynie stosować przedłużacze przeznaczone do użytkowania na zewnątrz, wyposażone w odpowiednie zabezpieczenia przed wilgocią, zapewniające maksymalne bezpieczeństwo w każdą pogodę.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana