Na blatach kuchennych o jakim kolorze najmniej widać zabrudzenia?
Blat kuchenny może zostać wykonany z różnego rodzaju materiałów. Wybranie wariantu z kamienia gwarantuje, że będzie on trwałym i solidnym elementem kuchni, a jednocześnie doda wnętrzu elegancji. Podejmując decyzję o tym, jaki blat kuchenny wybrać, warto sprawdzić dostępne rozwiązania, ale też zasady pielęgnacji czy zalety i wady konkretnych rozwiązań. Jaki materiał najlepiej nadaje się na blat kuchenny? Podpowiadamy.
Blat kuchenny z kamienia – co warto wiedzieć?
Blat kuchenny może zostać wykonany z różnych odmian granitu, kwarcu naturalnego czy konglomeratu kwarcowego. Są one dostępne nawet w kilkuset wariantach, stąd też dopasowanie odpowiedniego do aranżacji pomieszczenia nie jest trudne. Producenci oferują zarówno stonowane, jak i intensywne wzory.
Najlepszymi materiałami są granit i kwarc. Po wykonaniu odpowiedniej impregnacji kamienie te są odporne na zaplamienia –wyjaśnia ekspert z firmy PRODMAR. Zastosowanie specjalistycznych środków pozwala ochronić je nie tylko przed zaplamieniem, ale też przed nasiąkaniem wody.
Wszystkie gatunki kamienia łączy jedno – wysoka odporność na działanie wysokiej temperatury.
Popularnością cieszą się także konglomeraty kwarcowe, jednak przy użytkowaniu trzeba uważać na temperatury powyżej 80-100 stopni Celsjusza. Ogromną zaletą kamiennych blatów jest również możliwość uzyskania dowolnych ich kształtów. Nowoczesne technologie umożliwiają wykonywanie łuków i wszelkich skomplikowanych form, zgodnie z projektem zamawiającego.
O czym pamiętać, wybierając blat kamienny do kuchni?
Wybierając blat kamienny do kuchni, warto zwrócić uwagę na jego wykończenie, ale też na kolor. Gdy chodzi o teksturę, idealnie, jeśli będzie on polerowany. W takim wariancie dużo łatwiej utrzymać go w czystości. Dużą popularnością cieszą się także kamienie matowe, surowe czy o powierzchni szczotkowanej. Ich nierówne, chropowate faktury są jednak trudniejsze w utrzymaniu czystości i wymagają regularnej konserwacji, ale też właściwej pielęgnacji. Warto je odpowiednio przygotować jeszcze przed użytkowaniem i zabezpieczyć odpowiednimi substancjami.
Jeśli chodzi o kolor kamiennych blatów kuchennych, to należy dopasować go do wnętrza – kolorystyki mebli, ale też odcienia podłogi. Może on być utrzymany w tym samym tonie co podłoże lub szafki, ale doskonale wygląda też w wersji kontrastującej. Surowiec ten pozwala łączyć ze sobą różne faktury i desenie, aczkolwiek właściciel powinien pamiętać, że im skromniej, tym lepiej. Wiele osób zauważa, że na jaśniejszych, beżowych odcieniach dużo mniej widać zabrudzenia, niż na ciemnych, wręcz czarnych powierzchniach. Jednolite barwy również zwiększają widoczność plam czy okruszków, stąd też warto rozważyć inwestycję w niejednorodne desenie. Warto przy tym pamiętać, że blat kuchenny z kamienia bardzo łatwo utrzymać w czystości – wystarczy przetrzeć go wilgotną ściereczką i będzie lśnił jak nowy.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana