O czym mówi kaloryczność węgla?
Wbrew pozorom znalezienie dobrej jakości węgla nie jest zadaniem łatwym. Przygotowując się do zakupu opału, warto zwracać uwagę na jego parametry. Istotna jest nie tylko granulacja, czyli wielkość ziaren węgla, ale także sposób spalania, w tym przede wszystkim wartość opałowa. Aby uzyskać jak największą ilość energii cieplnej ze spalania węgla, trzeba wybierać ten o wysokiej kaloryczności.
Czy zdarzyło ci się kupić węgiel, który trudno było rozpalić, za to spalał się bardzo szybko, pozostawiał dużo popiołu, a zasilany nim kocioł nie był w stanie ogrzać domu? To bardzo frustrująca sytuacja, która wynika właśnie ze słabej jakości i niskiej kaloryczności paliwa. Dlatego kupując węgiel, warto wybierać sprawdzonych dostawców, a najlepiej kupować bezpośrednio od producenta, który jest w stanie przedstawić dokładne parametry sprzedawanego towaru. Najważniejszym z nich jest kaloryczność.
Co to jest kaloryczność węgla?
Kaloryczność węgla, czyli jego wartość opałowa to ilość energii cieplnej, jaka powstaje podczas spalania. Mówiąc najprościej im wyższa kaloryczność węgla, tym więcej ciepła uzyskamy z jego spalania, a w rezultacie zużyjemy go mniej. I chociaż wysokokaloryczny węgiel zwykle jest droższy, taka inwestycja szybko zwraca się w czasie sezonu grzewczego. Tona dobrego, kalorycznego węgla wystarczy na dłużej, niż taka sama ilość tańszego paliwa o mniejszej wartości opałowej. Niestety, kaloryczności nie możemy ocenić wzrokowo, nie istnieją też domowe metody na jej zbadanie. Kupując opał, musimy ufać deklaracjom dostawcy.
Wartość opałowa węgla wyrażana jest w milidżulach na kilogram (MJ/kg). Na kaloryczność wpływa przede wszystkim rodzaj węgla, ale także sposób jego obróbki. Najsłabiej pod względem kaloryczności wypada węgiel brunatny, najlepiej – węgiel kamienny. Ekogroszek produkowany z węgla kamiennego osiąga kaloryczność na poziomie nawet 28 MJ/kg, co sprawia, że jest obecnie jednym z najbardziej cenionych paliw stałych. Ekogroszek spalany w nowoczesnych, wysokowydajnych kotłach retortowych, zgodnych z normą eco design to najbardziej oszczędny, a zarazem ekologiczny sposób na ogrzewanie domu.
Inne ważne parametry węgla
Importowany głównie z Kazachstanu oraz Syberyjskiej części Rosji węgiel kamienny poddajemy obróbce oraz procesowi najnowocześniejszego wzbogacania w naszych zakładach krajowych, dzięki czemu mamy pewność, że do klientów zawsze trafia paliwo najwyższej jakości – opowiada ekspert z przedsiębiorstwa Energo. Wszystkie nasze produkty charakteryzują się wysoką kalorycznością i kwalifikują się do klasy A, na co posiadamy odpowiednie certyfikaty. Oznacza to, że sprzedajemy paliwo nie tylko bardzo wydajne, ale też czyste, a zatem przyjazne i środowisku, i samym urządzeniom grzewczym.
Z punktu widzenia użytkownika kotłowni bardzo ważnym parametrem węgla jest spiekalność wyrażana wskaźnikiem RI. Wysoki wskaźnik spiekalności informuje nas o tym, że w trakcie spalania węgla powstają spieki koksowe, które gromadzą się na palniku bądź ruszcie w postaci żużlu. Spalanie paliwa o wysokim RI osłabia wydajność kotła i zwiększa ryzyko powstawania awarii. Dlatego kupując węgiel, należy wybierać ten o minimalnej spiekalności. Warto też zwracać uwagę na zawartość popiołu i unikać opału o jego dużej zawartości – w przeciwnym razie będziemy zmuszeni do częstego czyszczenia kotła.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana