Pokarm pszczeli o wielu zastosowaniach
Karmienie pszczół jest niezbędne głównie w okresie bezpożytkowym, kiedy to wiele pszczół skazanych jest na głód albo wyrojenie. Zimą i wczesną wiosną często brakuje pszczołom pokarmu. Jest to czas, w którym nie mają one możliwości uzupełnienia zapasów. Istnieje jednak kilka sposobów na przeprowadzenie zakarmiania zimowego pszczół. To samo dotyczy ich wiosennej stymulacji. Pokarmy pszczele mogą być zróżnicowane i mieć szerokie zastosowanie.
Kiedy i dlaczego należy karmić pszczoły?
Można to robić podczas przygotowań do nowego sezonu. Karmienie pszczół ma na celu zapewnienie im odpowiedniego pożytku pyłkowego i nektarowego, zwłaszcza w okresach przerw pożytkowych. Odpowiedniej jakości pokarm pozwala pszczołom przetrwać i utrzymać dobrą kondycję. Głodowanie albo stosowanie pokarmów niskiej jakości może osłabić odporność i długowieczność pszczół, co w konsekwencji przełoży się na straty ekonomiczne pszczelarzy. Pamiętajmy, że zima i wczesna wiosna to czas, w którym brakuje pokarmu. W pasiekach wykorzystujących pożytki wczesne, takie jak mniszek pospolity, czy rzepak ozimy, konieczne staje się przeprowadzenie zabiegów stymulujących rozwój wiosenny.
Jak dowiadujemy się w rozmowie z przedstawicielem firmy Holger Food, która od wielu lat zajmuje się produkcją i dystrybucją pokarmu dla pszczół: Gotowe do użycia pszczele pokarmy w pełni zaspokoją zapotrzebowanie żywieniowe pszczół . Takie produkty to ogromne ułatwienie dla pszczelarzy, ponieważ mogą stosować je od razu po wyjęciu z opakowania - w przeciwieństwie do roztworów sacharozy, które należy samodzielnie przygotować w domu.
Gotowy pokarm pszczeli to przede wszystkim niezmienny skład surowcowy i bardzo dobra jakość wyrobów, które gwarantują zawsze taki sam pełnowartościowy posiłek. Natomiast samodzielnie przyrządzane przez pszczelarzy roztwory sacharozy nie są idealnym rozwiązaniem, gdyż za każdym razem mogą nieznacznie różnić się składem.
Dobry pokarm pszczeli – czyli jaki?
W postaci pokarmu dla pszczół najczęściej wykorzystuje się syrop glukozowo-fruktozowy i ciasto pszczele, które są idealne do zakarmiania zimowego pszczół, wiosennej stymulacji, czy letniego karmienia interwencyjnego. Syrop ten ma idealnie zbilansowane proporcje fruktozy i glukozy, co sprawia, że nie ulega krystalizacji nawet zimą. Wyróżnia się wysoką zawartością fruktozy względem maltozy, dzięki czemu wpływa w znaczny sposób na poprawę warunków zimowania pszczół. Dostarcza on pszczołom optymalnej ilości składników odżywczych, a jego skład jest bardzo zbliżony do naturalnego miodu. Z uwagi na konieczność przestrzegania rygorystycznych przepisów, gotowe syropy nie są źródłem szkodliwych drobnoustrojów. Taki syrop można od razu po otwarciu pojemnika podać pszczołom.
Ciasto pszczele to kolejny zamiennik naturalnego pokarmu, który może być stosowany przez cały rok. Można nim karmić rodziny pszczele, umieszczając w ulu bryłkę ciasta o odpowiedniej masie. Dokładna jego ilość uzależniona powinna być od siły rodziny pszczelej i dobrze, jeśli uwzględnia różnice w gospodarowaniu zapasami wynikającymi z odmienności rasowych. Takie ciasto można wykorzystać również w pasiekach, w których wykonuje się odkłady pszczele. Ciasto te, nie prowokuje rabunków, dlatego jest wariantem najbezpieczniejszym. Co więcej, jest łatwe w formowaniu, nie klei się oraz nie rozpływa. Wybór odpowiedniego ciasta i jego ilości powinien być podyktowany lustracją rodziny pszczelej i zmierzać do najlepszego zaspokojenia aktualnych potrzeb.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana