Artykuł sponsorowany

Uziarnienie i rozmiar a zastosowanie kruszywa

Uziarnienie i rozmiar a zastosowanie kruszywa

Kruszywo to sypki materiał o charakterze mineralnym lub organicznym i pochodzeniu sztucznym bądź naturalnym. Wyróżniamy wiele rodzajów kruszyw o różnych parametrach i szerokim zastosowaniu w budownictwie i innych gałęziach przemysłu. Materiały te służą do produkcji zapraw, betonu, a także do tworzenia warstw nośnych, np. przy budowie dróg. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej zastosowaniu kruszyw w zależności od ich uziarnienia i wymiarów.

Uziarnienie kruszywa

Kruszywa możemy scharakteryzować, posługując się różnymi parametrami, w tym fizycznymi, a także geometrycznymi. Do tych ostatnich zaliczamy właśnie uziarnienie, czyli procentową zawartość ziaren o określonej wielkości. Zanim przejdziemy do omówienia korelacji wymiarów kruszyw oraz ich zastosowania, w pierwszej kolejności warto bliżej przyjrzeć się poszczególnym frakcjom tych materiałów. W celu zbadania uziarnienia kruszywa wykorzystuje się metodę analizy sitowej, na podstawie której można określić rozmiary kruszywa oznaczane w oparciu o wielkość oczek sit, przez które dane ziarno przechodzi (wartość D) oraz tych, przez które ziarno nie przechodzi (wartość d). W rezultacie można wydzielić poszczególne frakcje kruszywa, gdzie wielkości ziaren ograniczone są odpowiednimi wymiarami oczek sit. Kruszywa pod względem uziarnienia mogą mieć następujące frakcje:

  • drobna – to ziarna o wymiarach do maksymalnie 4 mm;
  • gruba – rozmiary ziaren mieszczą się pomiędzy 4 a 63 mm;
  • o ciągłym uziarnieniu – to pomieszane kruszywa drobne i grube.

Ponadto wyróżniamy także kruszywa zwane wypełniaczami – są to pyły o wielkości ziaren do  0,063 mm – a także naturalne ziarna pochodzenia lodowcowego lub rzecznego, czyli kruszywa o wymiarach  0–8 mm.

Rozmiary a zastosowanie kruszyw

Omówione w powyższym akapicie rozmiary kruszyw mają istotne znaczenie pod względem zastosowania tych materiałów.

W ł a ś ciwo ś ci geometryczne, w tym uziarnienie, maj ą bowiem wp ł yw na ostateczn ą charakterystyk ę produktu wytworzonego z kruszywa, czy b ę dzie to beton, zaprawa czy te ż warstwa no ś na. - Mówi ekspert z firmy Ekoprod. - To w ł a ś nie w du ż ej mierze od wielko ś ci ziaren zale ż y stabilno ść i wytrzyma ł o ść tworzonych konstrukcji, np. dr ó g, nasyp ó w czy spoin budowlanych. W produkcji mieszanek betonowych rozmiar kruszywa decyduje m.in. o urabialno ś ci, szczelno ś ci, wodo żą dno ś ci czy w ko ń cu trwa ł o ś ci gotowego produktu.

Drobne kruszywa, czyli głównie mączkę i piasek o wymiarach ziaren do 2 mm, stosuje się w celu przygotowywania zapraw murarskich gipsowych, gładzi, a także tynków maszynowych oraz mieszanek betonowych (jako wypełnienie). Oprócz tego wykorzystuje się je w charakterze podsypek, przy pomocy których wyrównuje się podłoże. Kruszywa o średniej wielkości ziaren oscylującej pomiędzy 2 a 63 mm, czyli głównie żwiry, są wykorzystywane do produkcji betonu, a także stosowane jako kruszywa drogowe do utwardzenia gruntu. Większe kruszywa o znacznej grubości (ziarna przekraczające 63 mm), czyli np. otoczaki, mogą służyć do wznoszenia konstrukcji w budownictwie drogowym, hydrotechnicznym i ogólnym.

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.