Artykuł sponsorowany

Zasady siewu zboża i kukurydzy

Zasady siewu zboża i kukurydzy

Dawniej kukurydzę i zboża wysiewało się ręcznie. Obecnie używa się do tego specjalistycznych siewników, które znacznie przyspieszają i ułatwiają ten proces. Aby uzyskać obfite plony, należy stosować pewne zasady, które pozwolą uniknąć błędów w wysiewaniu nasion do gleby. Liczy się między innymi jakość materiału siewnego, a także termin zakładania plantacji.

 

Zasady siewu kukurydzy

 

Na jakość plonu mają wpływ nie tylko warunki atmosferyczne, ale także sposób przeprowadzania siewu nasion. Jeśli zostanie wykonany nieprawidłowo, nawet sprzyjająca pogoda może nie naprawić popełnionych błędów. Na co należy zwracać uwagę? Jak wyjaśnia specjalista z firmy KMZ z Warszawy, bardzo duże znaczenie ma termin, w jakim rozpocznie się siew. Jeśli zrobi się to za wcześnie, roślinom grozi zniszczenie przez przymrozki. Według fachowców przy wyborze czasu siania, powinno się uwzględnić przede wszystkim temperaturę gleby. Dla nasion kukurydzy optimum stanowi 5 stopni Celsjusza na głębokości 5 cm. Zbyt niska temperatura spowoduje nierównomierne wschody.

 

Kolejną kwestią jest głębokość, na jakiej umieści się ziarna. Przy jej wyborze należy wziąć pod uwagę rodzaj gleby oraz stopień jej uwilgotnienia. Jeśli siejesz do gleby ciężkiej, nasiono powinno znaleźć się 3-4 cm od jej powierzchni. W przypadku lżejszych gruntów dobrą głębokością będzie 5-6 cm. Warto również zwrócić uwagę na nawożenie przed siewem. Kukurydza ma określone zapotrzebowanie na pierwiastki i aby roślina mogła prawidłowo się rozwijać, już przed wysiewem ziaren, trzeba zadbać o to, by gleba była w nie zasobna.

 

Zasady siewu zboża

 

Siewu zbóż dotyczą podobne zasady do tych, jakie można wyróżnić w przypadku kukurydzy. Tu również duże znaczenie ma głębokość umiejscowienia nasion oraz wybranie właściwego terminu rozpoczęcia prac. Zboża sieje się 2-4 cm poniżej powierzchni gleby, czyli nieco płycej niż kukurydzę. Aby ziarno wykiełkowało, musi pobrać z gruntu określoną ilość wody. W przypadku pszenicy jest to 50% masy nasiona. Aby było to możliwe, zaleca się siać zboża na zagęszczoną warstwę gleby, która ma wytworzoną sieć naczyń kapilarnych, jakimi woda przedostaje się z głębszych warstw gruntu.

 

Ponadto należy dobrać ilość nasion do obsiewanego obszaru. Aby siew zbóż i kukurydzy dawał oczekiwane rezultaty, trzeba pamiętać o tym, by nasiona nie były zbyt gęsto wysiane. W takiej sytuacji ich system korzeniowy nie ma możliwości prawidłowego rozwoju. Rośliny konkurują ze sobą o wodę, światło i składniki pokarmowe. W efekcie źdźbła nienaturalnie się wydłużają, stają się cienkie i słabe. Zbyt gęsty siew utrudnia także przewietrzanie łanu, co może być przyczyną rozwoju chorób i pasożytów.

 

 

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.