Metody uzdatniania wody
Uzdatnianiem wody nazywamy procesy, które polegają na doprowadzeniu zanieczyszczonej wody do stanu czystości wymaganego dla danego zastosowania. Firmy, które reprezentują przemysł spożywczy lub przetwórstwo żywności wykorzystują wodę pitną o podwyższonej jakości, a więc bez utleniaczy, związków zapachowych, czy azotanów, w branży włókienniczej woda musi być zmiękczona, pozbawiona związków żelaza i manganu, a firmy zajmujące się galwanotechniką natomiast potrzebują wody demineralizowanej o niskim przewodnictwie ciepła. Jakie są najczęściej wykorzystywane metody uzdatniania wody?
Stacje uzdatniania wody dobrane według potrzeb
Jak zasugerowaliśmy we wstępie, różne branże wykorzystujące wodę do swojej pracy, mają inne wymagania dotyczące składu fizykochemicznego i mikrobiologicznego wody. W związku z tym stacje uzdatniania wody dostosowywane są ich potrzeb przez specjalistów od inżynierii wody. Jak mówią nam przedstawiciele firmy Aqualine z okolic Warszawy, nowoczesny sprzęt w zależności od potrzeb może usuwać mineralne i organiczne zawiesiny, absorbować koloidy, utleniać związki żelaza i manganu, dezynfekować wodę. Naszym zdaniem najpopularniejsze metody uzdatniania to odmanganianie i odżelazianie wody, a najbardziej fascynującymi systemami są systemy odwróconej osmozy.
Przeczytaj również: Po czym poznać, że woda jest odpowiednio uzdatniona?
Odmanganianie i odżelazianie wody
Sole manganu rozpuszczone w wodzie są trwalsze od soli żelaza, dlatego od nich właśnie zaczynamy temat. Do odmanganiania wody niezbędne jest wykorzystanie odpowiednio dobranych katalizatorów; trzeba przy tym zaznaczyć, że skuteczność pozbywania się soli manganu z wody zależy również od jej pH – gdy jest ono niskie, odmanganianie wody możliwe jest jedynie w obecności tlenków manganu, które działają katalizująco, osadzając się na złożu w ciśnieniowym filtrze i absorbując mangan w postaci wodorotlenków. Złoża filtracyjne, które wykorzystuje się zarówno do odmanganiania wody, jak i do odżelaziania wody, to przede wszystkim złoża sedymentacyjne naturalnego pochodzenia.
Przeczytaj również: Co oznacza, że woda jest twarda?
Odwrócona osmoza w uzdatnianiu wody
Kolejna popularna metoda uzdatniania wody to odwrócona osmoza, która jest podstawą jednej z metod odsalania wody morskiej, ale jest też wykorzystywana do oczyszczania i zatężania ścieków przemysłowych, pochodzących przede wszystkim z przemysłu spożywczego, papierniczego i galwanicznego. Odwrócona osmoza, w przeciwieństwie do osmozy spontanicznej, zachodzi od roztworu o wyższym stężeniu substancji rozpuszczonej do roztworu o stężeniu niższym. Musi być wywołana przez przyłożenie do membrany ciśnienia o większej wartości, skierowanego przeciwnie niż naturalne ciśnienie osmotyczne.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana