Artykuł sponsorowany

Metody uzdatniania wody

Metody uzdatniania wody

Uzdatnianiem wody nazywamy procesy, które polegają na doprowadzeniu zanieczyszczonej wody do stanu czystości wymaganego dla danego zastosowania. Firmy, które reprezentują przemysł spożywczy lub przetwórstwo żywności wykorzystują wodę pitną o podwyższonej jakości, a więc bez utleniaczy, związków zapachowych, czy azotanów, w branży włókienniczej woda musi być zmiękczona, pozbawiona związków żelaza i manganu, a firmy zajmujące się galwanotechniką natomiast potrzebują wody demineralizowanej o niskim przewodnictwie ciepła. Jakie są najczęściej wykorzystywane metody uzdatniania wody?

Stacje uzdatniania wody dobrane według potrzeb

Jak zasugerowaliśmy we wstępie, różne branże wykorzystujące wodę do swojej pracy, mają inne wymagania dotyczące składu fizykochemicznego i mikrobiologicznego wody. W związku z tym stacje uzdatniania wody dostosowywane są ich potrzeb przez specjalistów od inżynierii wody. Jak mówią nam przedstawiciele firmy Aqualine z okolic Warszawy, nowoczesny sprzęt w zależności od potrzeb może usuwać mineralne i organiczne zawiesiny, absorbować koloidy, utleniać związki żelaza i manganu, dezynfekować wodę. Naszym zdaniem najpopularniejsze metody uzdatniania to odmanganianie i odżelazianie wody, a najbardziej fascynującymi systemami są systemy odwróconej osmozy.

Przeczytaj również: Po czym poznać, że woda jest odpowiednio uzdatniona?

Odmanganianie i odżelazianie wody

Sole manganu rozpuszczone w wodzie są trwalsze od soli żelaza, dlatego od nich właśnie zaczynamy temat. Do odmanganiania wody niezbędne jest wykorzystanie odpowiednio dobranych katalizatorów; trzeba przy tym zaznaczyć, że skuteczność pozbywania się soli manganu z wody zależy również od jej pH – gdy jest ono niskie, odmanganianie wody możliwe jest jedynie w obecności tlenków manganu, które działają katalizująco, osadzając się na złożu w ciśnieniowym filtrze i absorbując mangan w postaci wodorotlenków. Złoża filtracyjne, które wykorzystuje się zarówno do odmanganiania wody, jak i do odżelaziania wody, to przede wszystkim złoża sedymentacyjne naturalnego pochodzenia.

Przeczytaj również: Co oznacza, że woda jest twarda?

Odwrócona osmoza w uzdatnianiu wody

Kolejna popularna metoda uzdatniania wody to odwrócona osmoza, która jest podstawą jednej z metod odsalania wody morskiej, ale jest też wykorzystywana do oczyszczania i zatężania ścieków przemysłowych, pochodzących przede wszystkim z przemysłu spożywczego, papierniczego i galwanicznego. Odwrócona osmoza, w przeciwieństwie do osmozy spontanicznej, zachodzi od roztworu o wyższym stężeniu substancji rozpuszczonej do roztworu o stężeniu niższym. Musi być wywołana przez przyłożenie do membrany ciśnienia o większej wartości, skierowanego przeciwnie niż naturalne ciśnienie osmotyczne.

Przeczytaj również: Podstawowe metody uzdatniania wody

Podziel się:

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.