Rola i znaczenie traw pastewnych dla gospodarstwa
Trawy pastewne są bodaj najważniejszym elementem paszy dla bydła hodowlanego w gospodarstwach rolnych. Największe znaczenie mają w przypadku przedsiębiorstwa rolniczego nastawionego na produkcję mleka. Trawy takie są najczęściej mieszanką zawierającą dodatkowo kilka gatunków roślin, jak na przykład koniczyny lub ziół. Jakie mieszanki traw pastewnych mają największe znaczenie dla hodowli i z czego się składają?
Co to są trawy pastewne?
Trawami pastewnymi nazywa się rośliny uprawiane w gospodarstwach w celu skomponowania z nich pokarmu dla hodowanych tam zwierząt. Trawy te najczęściej pozyskuje się przez obsiewanie wolnych terenów, w przypadku, gdy gospodarstwo nie dysponuje naturalnymi terenami, na których możliwy byłby wypas zwierząt. Zebrana trawa służy także jako pasza na zimę. W tym przypadku należy prawidłowo przechować ją jako siano lub kiszonkę.
Trawy pastewne, na które materiał siewny można zakupić w takich miejscach, jak sklep AGRO-INS, wykorzystuje się niemal w każdym dużym gospodarstwie. Wtedy najistotniejsza jest dobra jakość, która jest osiągalna w przypadku zakupu dobrej kondycji materiału nasiennego. Dobrze dobrana i skomponowana mieszanka roślin jest gwarancją, że zwierzęta znajdą w niej wszystkie niezbędne składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju.
Kiszonki i pasze konserwowane
Pogłowie zwierząt hodowlanych w Polsce ciągle się zmienia, więc to samo dzieje się z obszarem pastwisk i uprawy traw pastewnych. Dlatego też coraz częściej zwierzęta hodowlane żywią się konserwowanymi paszami. Gospodarstwa hodowlane zaopatrują się w nie w innych firmach lub produkują je u siebie. Rolnik, przygotowując pasze u siebie, musi mieć na uwadze, aby były one strawne i miały optymalną ilość białka i składników energetycznych. Dlatego też trawy pastewne powinny być wzbogacone dodatkami w postaci innych roślin oraz ziół.
Rośliny pastewne dzieli się na pięć grup:
- motylkowate drobnonasienne,
- pastewne nie motylkowate,
- okopowe bulwiaste,
- okopowe korzeniowe,
- kukurydza.
Inny podział to: wieloletnie, gdzie zalicza się motylkowate drobnonasienne i właśnie trawy, oraz jednoroczne, tzn. okopowe i strączkowe.
Podczas komponowania paszy należy zwrócić uwagę na zawarte w nich białka i związki energetyczne. Żaden pojedynczy gatunek roślin nie zawiera wszystkich potrzebnych zwierzętom składników, dlatego konieczne jest tworzenie mieszanek. Za każdym razem trzeba połączyć co najmniej dwie rośliny, gdzie jedna zawiera dużo białka, a druga – dostateczną ilość związków energetycznych.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana